
Drie dagelijkse rituelen voor de verzorging van de vacht
Als trotse eigenaar van vier prachtige (half)langharige katten, is hun vachtverzorging een bijzonder onderdeel van de dagelijkse routine. Katten staan erom bekend dat ze hun eigen vacht goed schoon en verzorgd kunnen houden, maar langere vachten hebben soms net dat beetje extra nodig. Onopgemerkt kunnen er klitten ontstaan of zelfs plekken vervilten, en dat is iets wat de kat zelf niet op kan lossen. Zonder hulp kunnen deze klitten en verviltingen problematisch worden, en om die reden worden veel katten naar een kattentrimmer gebracht. Echter, met vier katten in huis kan de rekening van de kattentrimmer snel oplopen, dus probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen.
Om regelmatige en kostbare bezoekjes aan de kattentrimmer te voorkomen, heb ik dagelijkse controles ingevoerd die de vacht van mijn katten optimaal houden. In deze post leg ik graag uit wat ik dagelijks doe aan de verzorging van de vacht van mijn katten.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Inspectie van de vacht
De eerste stap die ik altijd doe is best wel een makkelijke inspectie van de vacht. Ik gebruik mijn vingertoppen om voorzichtig de gehele vacht van de boys te doorvoelen en eventuele onregelmatigheden of beginnende knopen op te sporen. Deze methode is wel meer dan een aai over hun vacht heen maar echt een manier om te detecteren of er (beginnende) klitten zitten die een probleem kunnen worden.
De boys komen vaak om te kroelen en dan neem ik zo af en toe een momentje om even de vacht te controleren. Zij krijgen dan toch de aandacht die ze vragen en ik kan hun vacht zo een beetje monitoren. Not to mention, is het een mooie manier om onze dagelijks band versterkt en om hun welzijn te monitoren. Tijdens het voelen kijk ik wel naar wat de kat wilt en zorg dat het als prettig wordt ervaren. Geven de boys het aan dat ze het niet willen stop ik er natuurlijk gelijk mee.
Sanitaire check
Deze stap is misschien wel de minst leuke check die ik dagelijks doe maar is zeker wel een cruciaal onderdeel van onze dagelijkse onderhoudsroutine. Ik check dagelijks (en vaak meerdere keren per dag) naar de achterkant van de boys. Vooral bij (half)langharige katten kan er nog wel eens wat aan de broek (of staart) blijven hangen, wat niet alleen onhygiënisch is, maar ook kan leiden tot irritatie of infectie. Wat ook kan gebeuren is dat ze het achterlaten op een van je meubels of kleden en dat wil ik ook voorkomen met mijn dagelijkse check. Door dit dagelijks bij te houden en eventueel schoon te maken als dit nodig is vermijden wij ongemak en eventuele drastische maatregelen.
Uitkammen van de kraagjes
Deze stap is misschien niet het meest cruciale punt in hun dagelijkse verzorging maar het is toch wel iets wat ik elke dag even een speciale aandacht geef. Ik merk namelijk, voornamelijk bij de Ragdolls, dat ze nog wel eens last hebben van het lange haar op hun kraagjes. Het blijft vasthangen aan de tong en de krulletjes klitten wat sneller, vooral als ze nat zijn. Voordat het echt vervilten plekken worden kam ik deze dus elke dag even weer uit. Of het veel helpt, weet ik niet maar het lijkt voor eventjes te helpen bij ze.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Het is belangrijk dat onze dagelijkse ritueel als plezierig wordt ervaren en niet dat ze worden geforceerd. Zo kijk ik altijd naar de kat wat hij (of zij) wel of niet toestaat. Er zijn momenten dat ze het niet willen en dan doe ik het ook niet.
Door dagelijks deze vachtverzorginsrituelen uit te voeren, hoop ik ervoor te zorgen dat ik eventuele vachtproblemen onder controle houdt. Op deze manier kan ik een bezoek aan de professionele kattentrimmer vermijden. Mocht het nodig zijn, gaan we natuurlijk gewoon maar zolang we niet hoeven bespaar ik een hoop stress - wat ons allemaal gelukkig houdt.
Laat een reactie achter